Flour i Recaldent®

Flour

Fluor se nalazi u prirodi u vodi i hrani. Ugrađujući se u zub, stvara spojeve koji su otporniji na djelovanje bakterija i tako zube čini otpornijim na karijes. Pri žvakanju hrane s fluorom direktno se naslanja na zub i ugrađuje na površinu. Fluor se dodaje zubnim pastama i otopinama za ispiranje usta.

gel

Mogu se nabaviti i gelovi aminfluorida, koji se stavljaju jednom tjedno na čiste zube. Namjenjena su djeci školskog uzrasta. U stomatološkoj ordinaciji upotrebljavaju se lakovi koji sadrže još i više koncentracije fluora. Nanosi ih stomatolog, pri redovnim kontrolama tj. dva puta godišnje.

Recaldent®

Recaldent®

Recaldent je aktivni sastojak kreme za zube koju od milja zovu "tekućom caklinom". Aktivna tvar je CPP-ACP ili kazein fosfolipid- amorfni kalcij fosfat koji je derivat mliječnog proteina.On stabilizira kalcij i fosfat (tj, sve minerale cakline) koji se upotrebom ugrađuju u površinu zubne cakline. Dokazano je da remineralizira zubnu caklinu i pomaže zaustaviti karijes. Dolazi na tržište pod imenom Tooth mousse i često se upotrebljava i kod male djece jer ne sadrži fluor, pa se ne treba bojati predoziranja, a za odrasle ima verzija koja sadrži fluor i zove se MI pasta.