Djelomične proteze

Zašto nadoknaditi izgubljene zube?

Prvi i osnovni razlog je Vaš izgled. Drugi je to što rupa zbog nedostatka zuba stavlja veće zadatke na preostale zube. Praznina također može ugroziti vaš zagriz, što može izazvati zadržavanje hrane u praznini, što opet vodi prema karijesu i parodontozi. Dva su osnovna načina nedoknade izgubljenih zuba. Prvi je način mobilna parcijalna proteza. Drugi je fiksni most. Most se obično radi kad treba nadoknaditi manje zuba ili nedostaju zubi samo na jednoj strani čeljusti.

Parcijalna proteza je "stalak" sa zubima koji nedostaju na njoj. Može biti plastična ili kombinacija plasti?ne i metalne.Oba tipa ima kvačice i držače koji ne dozvoljavaju pomicanje proteze u ustima.

Plastične proteze su jeftinije ali moraju biti pažljivo napravljene da ne naškode preostalim zubima. Metalne su jače proteze, laganije za nošenje i skuplje su.

Kako održavati protezu?

Pri čišćenju protezu treba izvaditi iz usta. Protezu bi trebalo izvaditi preko noći i ostaviti u čaši vode da se ne bi skvrčila. Alternativi protezi je fiksni most. Radi se tako da se naprave krunice na zubima s obje strane praznine i spoji lažnim zubima. To se radi u laboratoriju, i onda cementira sa specijalnim adhezivima. Ne može se vaditi iz usta. Iako se smatraju skupim, mostovi mogu dobro služiti mnogo narednih godina, a poboljšat će Vaš izgled i zagriz. I most treba svakodnevno održavati da bi se spriječio loš zadah i parodontoza. Treba očistiti i ispod lažnih zuba mjesta sa posebnom malom četkicom, jer obična četkica za zube ne može doseći to područje.
Postoje i kombinirane metode krunica i proteza, tako da kvaćice ne budu vidljive.

ZAPAMTITE!
Važno je održavati preostale zube, kao i nadoknaditi izgubljene.