Bebe od 0 - 24 mjeseca


Beba


0-6 mjeseci

Evo tri načina da očuvate bebin osmijeh:

  1. U Hrvatskoj je razina fluorida u vodi jako niska.Zato preporučujem svim dojiljama da uzimaju tablete fluora od 1 mg. Fluor će doći do bebe putem majčinog mlijeka i ugrađivati se u trajne zametke zubi.

  2. Izbjegavajte stavljanje bebe u krevet s bočicom. To može uzrokovati karijesom bočice. Ako treba nešto za uspavljivanje, dajte dudu varalicu ili bocu s vodom.
    Čak i ako dojite, izbjegavajte držati bebu stalno na prsima. SVE tekućine osim vode mogu izazvati karijes.

  3. Brinite i o svom zdravlju.
    Nova istraživanja pokazuju kako se bakterije iz usta prenose među ukućanima, pa tako i na bebu.To se između supružnika dešava pri ljubljenju. Na bebu možete prenjeti bakterije probavajući njenu hranu ili dopuštajući bebi da vam gura prste u usta. Pogotovo su zarazni otvoreni karijesi, pa se preporučuje što brže saniranje.

6-18 mjeseci

DOHRANA ima ogroman utjecaj na sadašnje, kao i na buduće zdravlje zubi. Kod djece do navršene godine dana treba izbjegavati u jelu i piću sve ne mliječne šećere. Stalno se povećava broj proizvoda za djecu bez šećera i oni bi trebali biti Vaš izbor. Također zabrinjava to što djeca piju pića s niskim pH vrijednostima koja izazivaju eroziju cakline (gazirano). Zašećereni proizvodi nisu potrebni za razvoj i treba ih konzumirati tek povremeno, ne svaki dan. Pića koja nisu voda i mlijeko, trebaju se smatrati samo sporednim napitcima, treba ih davati samo uz obrok, nikad u bočici ili za uspavljivanje. Istraživanja pokazuju da kućno napravljene kašice izazivaju manje karijesa nego tvorničke formule pa se smatraju idealnom dohranom.

To je vrijeme kad možete početi upotrebljavati didaktičke šalice ( imaju uski nastavak s kojeg dijete pije). Isprva će biti malo proljevanja, ali bebe brzo zavole svoju novu vještinu.

Ako je neodvojivo od bočice, ne dopuštajte da hoda okolo s bocom čaja. Tako su zubi predugo izloženi djelovanju šećera.
Nove zube treba prati čim niknu, svaki dan.


18-24 mjeseci

Ne mojte djetetu stalno gurati nešto od hrane u usta. Pogotovo ne slatkiše, slane štapiće, smoki, čipi čips.....Sve je to ljepljiva hrana kao stvorena za bakterije. Slatkiši najbolje idu na kraju obroka.
Prema Američkom Pedijatrijskom društvu, dijete u ovoj dobi ne bi smjelo više koristiti bočicu.

U namirnice poželjne za međuobrok spadaju:voće, povrće, sendviči, pahuljice s mlijekom, jogurt, mlijeko, sok bez dodanog šećera.
Preporučuju se naviše tri međuobroka dnevno.

Sad bi djetetu trebalo prati zube dva puta dnevno: nakon doručka i pred spavanje
Dijete će htjeti samo prati, ali treba mu vaša pomoć. Zato kad ono završi, ona vi još dovršite posao.Djeca sve do šeste godine ne znaju dobro oprati zube.

Trebalo bi otići kod stomatologa na kontrole. Možete pripremiti dijete na posjet tzako da mu opišete što se tamo nalazi i dešava. Možete i sami igrati s djetetom tako da uzmete ogledalce, uperite reflektor u zube i izbrojite ih.