Prehrana i zubi djeteta


Dijete

Majčino mlijeko je optimalna hrana za dijete, kako zbog svog sastava i hranjivosti tako i zbog zadovoljavanja refleksa sisanja pri čemu se sprječava razvoj nefizioloških refleksa. Akt sisanja utiče na pravilan razvoj i rast čeljusti i razvoj zuba.

Ako dijete prihvaća dudu varalicu, ona bi trebala biti anatomski oblikovana (NUK-ove dude)

Hranjenje na bočicu trebalo bi prestati oko 12-14 mjeseca djetetova života

Dohranom se smatra sva hrana koja nije majčino mlijeko ili tvornička formula.

Potičite dijete da pije iz čaše. Djeca se ne smiju uspavljivati sa bocom (mlijeka, čaja…). Po noći djeca znaju tražiti mlijeko ili čaj u bočici. Probajte ga umiriti svojim prisustvom (obično ono traži vas a ne čaj), ili mu ponuditi malo vode(iz čaše). Ostavljanje djeteta sa slatkim napitkom za uspavljivanje, pružate šansu bakterijama da preko cijele noći fermentiraju šećer i otapaju zube. Takav karijes se i naziva u literaturi «karijes bočice», a posljedice su te da djetetu već sa tri godine ne ostane ništa od prednjih zubi, osim crnih korjenčića….

Djeca moraju imati izbalansiranu prehranu za dobar razvoj zuba i zdrave desni. Kao što svi znamo previše ugljikohidrata, kao što su šećeri može znatno povećati rizik od karijesa. Ali šećeri nisu samo u slatkišima, bombonima i kolačima, nego i u hrani koja na izgled nije slatka (kao kečap ili čips).

Pripazite: šećeri su bezopasniji kad se jedu u ili iza obroka, a ne sami, probajte dijete uobročiti.
Ljepljiva hrana kao smoki, karamele i sušeno voće nije lako isplahnuti sa zuba vodom ili slinom. Zato je ta hrana opasnija nego ona koja je tvrda i lako se skida sa zuba (jabuka, mrkva..)

Gazirana pića imaju niži pH od negaziranih, pa su stoga opasniji od negaziranih.
Prehrana bogata mlijekom i mliječnim proizvodima povećavaju otpornost zuba na karijes.