Protetski stomatitis


Veći dio starije populacije ima proteze ili bi ih trebao imati. Kao i prirodni zubi, oni omogućavaju žvakanje, govor i čini fizionomiju donje trećine lica. Važno je znati kako pravilno koristiti zubne proteze i kao ih pravilno održavati.

Protetski stomatitis je upala sluznice usta koja se nalazi ispod proteza. Obično se radi o gljivičnoj ili bakterijskoj infekciji koja nije zarazna jer svi imaju te vrste bakterija i gljivica u svojim ustima.


Tko obolijeva od protetskog stomatitisa?

Svi su nositelji proteza predisponirani na ovaj stomatitis, posebno oni koji ne mogu održavati dobro higijenu usta. Osobe s dijabetesom i oni koji uzimaju steroide su posebno osjetljivi, kao i oni koji duži period uzimaju antibiotike.

Kako izgleda protetski stomatitis?

Kad se proteza izvadi iz usta, vidi se crveno područje upaljene sluznice. Upala može biti samo točkasta i slaba, može točno ocrtavati konture proteze koji je pokrivaju, a može izazvati i teške oblike koji izazivaju bujanje sluznice. Obično je upaljeno područje nepca. Ponekad se u kutovima usana isto primjećuje upala (žvale).

Kako se liječi protetski stomatitis?
  • Dobrom oralnom higijenom - Osim redovitog pranja usta, treba odmarati tkiva od proteza i noću ih NE NOSITI.
  • Higijena proteze - Kad već dođe do upale, proteze treba što manje nositi, a nikako preko noći. Nekad se upala može izliječiti samo ne nošenjem proteza 2 tjedna preko noći! Proteze se čiste u toploj sapunjastoj vodi i četka s mekom četkicom s priliježuće strane (one nepolirane). Proteze možete namakati u otopinama za sterilizaciju dječjih bočica. Ako proteza ima metalnih dijelova, ne upotrebljavajte ništa što sadrži klor. Ima i specijaliziranih sredstava za čišćenje proteza, ali su malo skuplji od gore spomenutih.
  • Lijekovi - Ako higijena ne pomogne, stomatolog vam može preporučiti neke lijekove. Obično su to kapi ili tablete Nistatina koje se otapaju u ustima. Bitno je do kraja popiti dozu, jer iako se upala brzo smiri, gljivice se rado vraćaju.

Važno je s vremena na vrijeme napraviti nove proteze. Čak i ako nemate svojih zubi, trebate ići na redovne kontrole, da bi bili sigurni da je u ustima sve zdravo.