Trudnice


Zaštita zubi u trudnoći

Kada ste trudni, briga za Vaše zube često je nisko na listi prioriteta. Iako ne bi trebalo biti tako: dobra zaštita zubi je bitna kako za Vas tako i za bebu.

Trudnicama raste rizik od karijesa. Kod nas postoji i izreka da majku svako dijete stoji jedan zub. To se objašnjavalo povećanim potrebom za kalcijem zbog izgradnje koštanog sustava bebe. Točno je da nakon petog mjeseca raste potreba za kalcijem, ali u zubima se on nalazi u stabilnom spoju, jednom ugrađen, on se iz zuba više ne može razgraditi osim djelovanjem bakterija i karijesom, a ne da beba izvuče kalcij iz zuba. Kalcij se odlaže i u kosti gdje je taj proces reverzibilan tj. stalno se ugrađuje ali i izlučuje iz kostiju, ovisno o potrebama.

Znanstvena istraživanja su dokazala da zubi nisu izvor materijala za potreba ploda, a pri pravilnoj prehrani u trudnoći ne smanjuje se razina minerala u tijelu trudnice, posebno kalcija i fosfora.

Ono što čini trudnicu ranjivijom na karijes su povećani nivoi hormona progesterona i estrogena u krvnoj cirkulaciji, što povećava prokrvljenost zubnog mesa. Zato ono lako natiče lakše reagira na bakterije u slini i lakše se stvara plak na zubima. Ako preskočite pranje zubi, već sutradan zubno meso može postati crveno, natečeno i bolno. Ako zbog osjetljivog zubnog mesa i dalje budete «štedjeli» zube od pranja, pravi ste kandidat za parodontitis: gubitak kosti i klimavost zubi koji završavaju njihovim ispadanjem.

Američki znanstvenici tvrde da upale zubnog mesa povećavaju mogućnost preranog poroda čak 4 do 7 puta.

Mučnina i povraćanje su česti pratioci prvog tromjesečja trudnoće. One izazivaju promjene kiselosti usne šupljine, što šteti zubnoj caklini.

Sve se tegobe mogu izbjeći pravilnom higijenom i stomatološkom kontrolom.

Neke trudnice izbjegavaju posjet stomatologu jer misle da su stomatološki zahvati štetni.Posjeti stomatologu se preporučuju tokom drugog tromjesečja trudnoće tj. od 4. do 6. mjeseca.
Prva tri mjeseca su najvažnija za dobar razvoj djeteta, a zadnje tromjesečje se povezuje sa stresom koji prati posjet stomatologu što povećava mogućnost prenatalnih komplikacija.
Obično se trudnice ne zrače rengenom,kao što se ne preporučuje anestetik, analgetici i antibiotici ( pogotovo tetraciklini) ukoliko nije nužno.

Trudnice su sklonije povraćanju, što treba imati na umu pri dentalnim zahvatima.

ZADRŽITE SVOJE BIJELE ZUBE
  • Dobrom higijenom usta i zubi (najbolje poslije svakog jela)
  • Posjetima stomatologu (najbolje za vrijeme drugog tromjesečja)
  • Uzimanjem puno vitamina C
  • Uzimanjem tvrde hrane koja zahtjeva više žvakanja i koja stimulira izlučivanje sline
BEBA

Za vrijeme trudnoće se stvaraju osnove za sve mliječne i neke trajne zube djeteta, pa im treba omogućiti pravilnu i potpunu mineralizaciju. To će te postići uravnoteženom prehranom, obogaćenom vitaminima i mineralima a kalcij, fosfor i fluor su izuzetno važni za stvaranje zuba. Jedna od «formula» za pravilnu prehranu kaže: svaki dan pola litre mlijeka, sira ili jogurta, 1 jabuka i 1 jaje.