Preplašeno dijete

Dijete

Ako djetetu niste stigli napraviti lijepi uvod (pogledaj: Prvi put u stomatološkoj ordinaciji), ili ste uspjeli prenijeti svoj strah na njega ili, što je vrlo čest slučaj, zastrašujete dijete stomatologom: "Ne budeš li prao zube, morat ćeš zubaru, pa će ti raditi ovo i ono", onda dijete dolazi isprepadano.

Stomatolozi upotrebljavaju nekoliko metoda za smirivanje djeteta. Jedna od najpopularnijih zove se "tell-show-do". Stomatolog najprije objasni djetetu čemu služi neki instrument, dade mu ime (brojač zuba- sonda), pokaže mu kako se s njim radi (obično na dječjem prstu) i onda upotrijebi instrument u liječenju.

Vršnjak koji se dobro ponaša u ordinaciji može poslužiti djetetu kao model.
Dijete treba pohvaliti za svaku dobro napravljenu sitnicu. To isto dobro "pali".
Manja djeca obično sjede na roditeljima ili su im oni na dohvat ruke, dok se za stariju djecu preporučuje da ih roditelji pričekaju u čekaonici, jer se tako poboljšava komunikacija između djeteta i doktora.
Ako se dijete loše ponaša u ordinaciji, a boli ga zub i mora se tretman napraviti, dobro je imati kontrolu glasa (smiren i tih) i osigurati dijete od ozljede (pridržati mu glavu ili ruke i noge). Pustite doktoru da ga smiri i napravi potrebno, nemojte vikati i prijetiti djetetu.
Neka djeca se ponašaju histerično, vrište na samom ulazu u ordinaciju i preklinju roditelja da idu kući. Važno je da i Vi ne postanete histerični (to je zarazno!), budite mirni i odlučni i sklopite savez s liječnikom, umjesto da se natežete sa djetetom.