Kako zadržati dobro oralno zdravlje i u starijoj dobi

S dobrom higijenom i posjetima stomatologu zubi bez većih problema traju do kraja života.
Bez obzira na dob, zube treba prati dva puta dnevno pastama za zube koje sadrže fluorid (a to je većina) i čistiti sa zubnim koncem.
Ipak, zubi će se s godinama mijenjati bez obzira na higijenu. Proteze, sve više lijekova koje uzimate i slabije opće zdravlje uzeti će danak.

Korijenovi zuba postaju ogoljeni i česta su meta karijesa. Ogoljeli dijelovi zuba mogu biti osjetljivi jer nisu pokriveni caklinom. Ta područja su jako osjetljiva na toplo i hladno, kao i na slatke i kisele napitke. Možete četkati zube posebnim pastama za osjetljive zube, ali bitno je nastaviti ih prati. S vremenom (bilo da to liječite ili ne) bol i osjetljivost popušta a zatim i nestaje.
Čudni osjećaj boli može biti i simptom slomljenog zuba (obično u korjenu), zato treba redovito posjećivati stomatologa i ukazati mu na problem.
Osjećaj suhih usta često je posljedica uzimanja nekih lijekova. Na duži vremenski period nedostatak sline može značajno oštetiti zube i zubno meso.
Upale zubnog mesa i parodontitisi su posebno česti kod osoba iznad 40 godina. Mnogi čimbenici pogoršavaju bolest:loša ishrana, loša higijena, dijabetes, srčane bolesti, stres, pušenje.
Proteze olakšavaju život mnogim starijim osobama, ali treba znati da one zahtijevaju posebnu pažnju.
Prve faze bolesti su lako izlječive pa je važno što prije početi s terapijom.