Zanimljivosti ...Doramad

Reklama 1936. godine iz revije "Svijet"


Venedikt Jerofejev: sredstvo protiv zubobolje
Moskva-Petuški; Meandar 2001.; str.383; Lijekovi, otrovi i balzami

Nabavite: šumske jagode (cijelu biljku) i krticu.

U usta stavite korjen šumske jagode i pritisnite ga uz bolesni zub te istodobno s pomoću dva prsta davite krticu.

Zubno - lekarski priručnik

; Medicinska knjiga Beograd-Zagreb/ 1968.; Poglavlje: Bolesti zuba; Autor: Pukovnik prof. dr Safet Latifić

Tridesetak godina se ne čini strašno davno vrijeme, ali čitajući jednu stručnu knjigu iz 1968. uvidjela sam koliko se toga promijenilo. Evo nekoliko najzanimljivijih dijelova...

Karijes zuba makroskopski počinje zamućenjem gleđi u vidu beličasto mlečne pege, koja ubrzo prelazi u mrku, a zatim u tamnu mrlju, koja se docnije razmekša.

Da bi se izbegli bolovi ……upotrebljavaju se razna sredstva. Pre svega lokalna aplikacija sa kokainom ili 2%-nim rastvorom pantokaina ……..

Higijena usta i čišćenje zuba - Četkica
Dobru četkicu za decu danas je teško nabaviti…….Kupljena četkica ne sme da ima klica, a naročito spora. Kupljenu četkicu, iako upakovanu sa pribedbom da je sterilna, treba staviti u 5%-ni rastvor hlor-amina ili 70%-nog alkohola za vreme od 10 - 15 minuta radi dezinfekcije.

Korist od upotrebe raznih praškova ili pasta za čišćenje zuba odnosi se uglavnom na njihov mehanički efekt, dok su sva njihova reklamna svojstva u pogledu dezinfekcije, rastapanja kamenca, neutralizacije kiselih produkata itd. bez vrednosti.

Praškovi
Neškodljiv i dobar prašak za decu sastavlja se na sledeći način: Calc. carbon. praecipitati 20,00, Bolus albae 40,0; Ol. Menth. piper. gtt. II-III. Drugi prašak, koji je još jednostavniji, a koji svaka majka može da pripremi u svojoj kući sastoji se od kombinacije samlevene kuhinjske soli i bikarbone sode u razmeru: 1 kašićica kuhinjske soli i 3 kašićice bikarbone sode.