Kako djeci prati zube


Dijete

Karijes nastaje isključivo bakterijskim djelovanjem, koje razgrađuju šećer iz naslaga na zubima. Bez naslaga nema karijesa. Zube treba prati nakon svakog jela, pogotovo nakon uzimanja slatkiša i navečer prije spavanja. Ovo pravilo vrijedi kako za odrasle osobe, tako i za malu djecu s tek izniklim mliječnim zubima.

Djeci treba početi prati zube čim provire u usnu šupljinu! Zubi se peru sa mekom malom četkicom i vodom. Djeca nemaju razvijenu manualnu spretnost da sami dobro operu svoje zube, pa razlikujte njihovo imitiranje pranja zubi, od onog kako ćete vi djetetu oprati.
Zubnu pastu djeca ne trebaju koristiti dok ne navrše barem dvije godine, jer ih gutaju. A i tada štedljivo s pastom.
Ne zaboravite da treba oprati sve plohe svih zubi.

Tehnike četkanja:

Malu količinu paste stavite na dječju četkicu.Pazite da je dijete ne proguta. Prvo operite unutarnje strane zuba ( okrenute jeziku) jer se tamo najviše skupi plaka.Zatim im operite plohe zubi kojima grize, a zadnje operite vanjske plohe zubi. Ne smije se grubo ribati zube,nego ih treba četkati brzim, malim kružnim pokretima. Vrhom četkice operite prednje zube od vrha do dna.

Na kraju, pređite četkicom i jezik koji je veliki skupljač ostataka hrane.

Od četvrte godine djeci možete čistiti zube s zubnim koncem.Često je to nepotrebno, jer su dječji zubi prirodno razmaknuti.

Plak tableta Plak test

U ljekarnama i drogerijama mogu se nabaviti tabletice koje se otapaju u ustima i bojom otkrivaju prljavštinu sa zubi. Tako možete kontrolirati kvalitetu četkanja zubi.

Da li su ovo oprani zubi?

Sad je jasno vidljivo da nisu!