Oralna higijena

Kako često treba otići kod stomatologa?

Preporučljivo je otići barem dva puta godišnje, ako ne i češće. Tako stomatolog na vrijeme može prepoznati i spriječiti probleme, prije nego postanu veća smetnja.Pasta za zube

Pasta za zube ima mnogo vrsta,većina ih sadrži fluor u sebi i to je dobro. Ako niste teški pušač, perete zube redovito ili čak imate osjetljivije zube, nema potrebe upotrebljavati agresivne paste s jakim abrazivnim djelovanjem (mikrogranule) ili sa izbjeljivanjem. Toplo preporučujem 'aronal' i 'elmex' jer je jedino u njima fluor vezan organski, a ne u spoju s natrijem, što je učinkovitije. 'aronal' se preporučuje za pranje zubi ujutro i preko dana, a 'elmex' za večer.Fluoridacija

Fluoridacija je također prokušani način smanjenja novih karijesnih lezija.Otopine za ispiranje usta

Otopine za ispiranje usta su pogodne i za suzbijanje parodontnih bolesti. Utječu na smanjenje gingivitisa, a iako mehanizam djelovanja kod parodontitisa nije jasan, mnoge su studije pokazale da ove antiseptičke otopine udružene s redovnim četkanjem zubi daju bolji učinak na parodont od samog četkanja. Osim klasičnog čišćenja zubi, pacijentima s gingivitisom i parodontitisom izrazito je važna higijena prostora između zubi.Zubni konac Zubni konac Zubni konac

Zubni konac je prvo sredstvo za higijenu međuzubnog prostora, a oni koji sadrže topljivi pirofosfat od 21% do 37% bolje sprječava nastanak kamenca u usporedbi s običnim.Interdentalna četkica Interdentalne četkice

Interdentalne četkice su se pokazale superiornijim u otklanjanju plaka u odnosu na zubni konac. Na slici lijevo je vrh interdentalne četkice kojom se čisti uzak prostor između zubi. Interdentalne četkica je pogodna nositeljima fiksnih ortodonskih aparata.

Plak test

ČETKICA ZA ZUBE Četkica dobra

ČETKICA - Dobra četkica za zube je relativno jeftina kad se usporedi s većinom postupaka u stomatologiji. U trgovinama ne nedostaje četkica u bezbroj oblika, stilova i boja. Ova raznolikost ne treba zbuniti. Biranje najbolje četkice počinje biranjem pravilnih vlakana na četkici. Oni su najbitiniji jer s njima zub dolazi u kontakt. Treba obratiti pažnju na tip, oblik i raspored vlakana prije kupovanja svake četkice.

Četkica loša

TIP VLAKANA - Danas se vlakna rade od najlona i /ili poliestera. Tvrda, medium ili meka vlakna sva skidaju plak; ali tvrda i srednje tvrda mogu nepovratno oštetiti desni, jezik i obraze. Mogu izazvati bolesti parodonta ,a mogu i oštetiti neke kompozitne ispune(DeWet et al. 1986). Istraživanja pokazuju da meke četkice jednako učinkovito odstranjuju plak kao i srednje i tvrde. Zbog svega navedenog tražite četkicu mekih vlakana.

Četkice

OBLIK VLAKANA - Oblik je isto važan. Četkice sa oštrim vrhovima su destruktivnije za tkiva usne šupljine nego zaobljena. To je dosta teško vidjeti jer su vrhovi mali. Drisko et al. (1995) h je gledao pod mikroskopom i zaključio da su Crest Complete četkice imaju visok postotak vlakana zaobljenog vrha, a isto tako i Oral- B. Istrošena četkica i izvrnutih vrhova gubi na svojoj efikasnosti. Kako je najvažniji dio četkice vlakna a ne oblik same četkice, bitno je da su ona kvalitetna. Žvakanje četkice uništava i četkicu i zube. Molimo da ne usvojite ovu raširenu naviku! Oral-B Laboratoriji su dizajnirali indikator četkice koji kad boja izblijedi do pola ukazuje da se četkica mora mijenjati. Nova četkica je 30 % efikasnija od istrošene: zato svoju četkicu mijenjajte svako 2-3 mjeseca.

Curaprox

RASPORED VLAKANA - Obično četkice imaju 6 snopića uzduž i 3 snopića vlakana poprijeko.Dodavajući još snopića postaje preteško oprati zadnje zube. Četkice s puno vlakana su one sa 13 snopića uzduž i 4 poprijeko. Kod takvih četkica vlakna stoje bliže jedna drugim, pa je lakši manevar oko desni.

Četkica treba imati puno približenih snopića, mekih i zaobljenih vlakana.

Žvakaće gume

Novija istraživanja pokazuju zanimanje za žvakaće gume kao promotore oralnog zdravlja . Osim što stimuliraju stvaranje sline koja otplavljuje ostatke hrane, birajte žvakaće bez šećera, sa Na- bikarbonatom, sorbitolom, malitolom, xylitolom. Ako imate problema sa žgaravicom ili čirem na želucu onda bolje izbjegavajte predugo upotrebu žvakaćih guma jer mogu pogoršati stanje.

Čišćenje jezika

Vrlo jednostavan i zanemaren način smanjenja akumulacije plaka u ustima je čišćenje jezika četkicom uz redovito čišćenje zubi.Može mnogo pomoći kod neugodnog zadaha iz usta.Koliko je dobra čačkalica?

Ponekad nije loše odstraniti djelove hrane čačkalicom, ali kroz duže vrijeme, dugo čačkanje zubi može izazvati abraziju zubi i povlačenje zubnog mesa. Navika držanja čačkalice u ustima može uzrokovati oštećenje zubi i viličnog zgloba. Treba paziti da se vrh čačkalice ne zabije u zubno meso.