Dojenje i karijes kod djece


The Newsletter of The Academy of Breastfeeding Medicine, objavljuju nekoliko članaka na temu povezanosti pojave karijesa i dojenja. U Americi gdje stomatolozi rade opsežna epidemiološka istraživanja već dugi niz godina, primijećeno je da neki tvornički pripravci hrane za dojenčad rastapaju caklinu, znatno snižavaju pH i uzrokuju karijes i bolesti zubnog živca. Prije se vjerovalo da i dojenje povećava mogućnost karijesa kod djece, pa su čak neki zdravstveni djelatnici preporučivali dijete odbijati od prsa kad počnu nicati prvi mliječni zubi.

Ali čak ni noćno dojenje nije izazivalo karijes kod djece. Smatra se da je uzrok tome što majčino mlijeko nikad ne teče samo djetetu u usta, nego isključivo kad dijete aktivno siše i guta. Ako majčino mlijeko dajete na bočicu, tvrde, karijes se opet pojavljuje. Aktivnim se sisanjem dijete služi mišićima koji fiziološki čiste naslage na zubima.

Poslije se pronašlo nekoliko sastojaka majčinog mlijeka koji štiti zube od karijesa: IgA i IgG mogu usporiti rast streptokoka, a Streptokok mutans koji je najčešće spominjani uzročnik karijesa je osjetljiv i na laktoferin koji je bitan sastojak majčinog mlijeka.
Rugg-Gunn otkriva da bakterije koje uzrokuju karijes nisu sposobne upotrebiti laktozu, koja je šećer iz ljudskog mlijeka, za razliku od sukroze iz tvorničkih formula.
Neki smatraju da je zbog sadržaja šećera ( laktoze), majčino mlijeko jednako kariogeno kao bilo koja šećerna otopina iz bočice. Ali, laktoza je zaštićena antibakterijskim i enzimatskim sastojcima iz majčinog mlijeka. Enzim laktaza razgrađuje laktozu na jednostavne šećere glukozu i galaktozu tek u crijevima, a ne u ustima.
Oulis čak nalazi da se dojeći dijete duže od 40 dana može zaustaviti početni karijes!
Dr. David Johnson, pedodont kaže da je za dojenu djecu karijes rijetka i neuobičajna pojava i da ne treba s 12 mjeseci djetetova života prekidati dojenje, čak dapače. Dojenje, dokazano, snižava rizik od lošeg zagriza, nepravilnog razvoja skeleta lica i hrkanja a karijes bočice je bolest umjetne prehrane.

Antropolozima je, izgleda, bilo sve jasno i bez svih tih znanstvenih istraživanja: oni smatraju da bi bilo evolucijsko samoubojstvo da majčino mlijeko izaziva karijes pa je prema tome - nemoguće.

Ipak PAZITE!

Dojenje

Majčino mlijeko ne uzrokuje karijes ali djeca koja su isključivo na prsima nisu imuna na njega, jer postoje mnogi drugi faktori koji ga mogu uzrokovati. Majčin stres, nedovoljno uzimanje mliječnih proizvoda, bolest ili uzimanje antibiotika za vrijeme trudnoće može povećati šanse za razvoj karijesa. Bakterije koje izazivaju karijes se mogu prenijeti od roditelja i ostalih odraslih osoba na dijete. Što dijete kasnije bude zaraženo ovim bakterijama, manja je mogućnost razvoja karijesa. To treba imati na umu pri isprobavanju topline i okusa dječje hrane (op.)

Evo nekoliko kritičnih točaka:
  • uzimanje šećera Nije važna količina, nego frekvencija uzimanja. U šećere ovdje spada i "normalna "hrana kao sokovi, žitne pahuljice, kruh, grožđice itd., a ne samo kolači i bomboni.
  • loše higijenske navike obitelji. Važno je vrijeme zaraze usta većim brojem bakterija koje uzrokuju karijes
  • nedostatak sline u ustima (npr. kod dugog disanja na usta)
  • bolest, stres za vrijeme trudnoće
  • i obiteljska genetika, ali tek kao rijedak faktor