Krunice i mostovi


Krunice

Kada je ostalo vrlo malo krune zuba ili je zubu izvađen živac, preostale zubne strukture su često preslabe i pod normalnim silama žvakanja prijeti im fraktura. Obično se taj lom desi u visini zubnog mesa i onda je sve što se može napraviti je taj zub izvaditi. Krunica je preventivna mjera kojom se zaštićuje zub od fraktura. Kada je zub pokriven krunicom, drži zub i štiti ga. Također, krunica korigira izgled i boju zubi poboljšavajući mu izgled. Kod fasetiranih krunica, na metalnoj košuljici se napravi "prozor" ili faseta od porculana koja dobro imitira boju zuba. Novi materijali i način prianjanja za zub omogućuju izradbu krunica od samog porculana koji vrlo lijepo imitiraju prirodne zube.


Jako oštećena
zubna kruna


Pravilno oblikovanje
zuba za krunicuPostavljanje porculanske
krunice na zubni bataljak


Prikaz odnosa
bataljka i krunice


Kao se stavlja krunica?

Sa zuba se odstrani sav karijes i oblikuje se tako da krunica može pravilno nasjesti na zub. Ponekad je potrebno nadoknaditi kompozitnom plombom dijelove zubne strukture koji nedostaju. Zatim se uzimaju vrlo precizni otisci zuba i okolnih tkiva i pošalje se u laboratorij na izradbu. U sljedećoj posjeti, krunica se cementira na zub. Ponekad se mora prilagoditi zubu tako da bude ugodna u ustima i pri žvakanju. Velika se pažnja poklanja i izgledu krunice, da što prirodnije izgleda, tako da zub ne samo da je zaštićen nego i izgleda ljepše.

Koliko će trajati krunica?

Vijek trajanja krunice je teško predvidjeti jer jako ovisi o oralnoj higijeni pacijenta. Obično se kaže da traje od 5-8 godina. Sama krunica ne može dobiti karijes, ali zub ispod nje može. Uz dobru higijenu i kontrole, može trajati od 10-20 godina. Nepodesne navike kao grizenje noktiju, leda ili noćno škripanje joj znatno skraćuju vijek trajanja.

Zub koji bi trebao biti pokrivan krunicom obično ima ogroman ispun. Ponekad, nakon stavljanja krunice, živac u tom zubu počne boljeti, pa je potrebno ga izliječiti kroz krunicu, a ponekad se i cijela krunica mora odstraniti sa zuba. Obično se ona digne sa zuba u jednom komadu tako da je nije potrebno opet raditi.

Kako održavati krunice?

Da se krunica ne bi oštetila ne žvačite tvrdu hranu, led ili druge tvrde stvari. Osim redovitih kontrola kod stomatologa, zube treba prati dva puta dnevno a čišćenje između zubi je od vitalne važnosti. Da bi se krunica zaštitila od oštećenja, treba izbjegavati žvakanje leda ili drugih tvrdih objekata, te škripanje zubi. Upotrebljavajte interdentalnu četkicu svakodnevno jer vam samo ona može pomoći očistiti područje oko krunice i mosta od plaka. Plak izaziva karijes i parodontne bolesti, te može biti uzrok neuspjeha pokrivanja zuba krunicom.


Most

Most je tvorba kojom se nadoknađuju jedan ili više izgubljenih zubi tako da "premošćuje" prazan prostor između dva zuba. Most se cementira na zube - sidra, na obje strane praznog prostora. Mostovi se ne vade iz usta kao proteze.

Tko bi trebao nabaviti most?

Sve osobe s izgubljenim zubom ili zubima koji dobro održavaju oralnu higijenu. Most je prvi izbor za popunjavanje prostora gdje nedostaje zub. Ako se zub ne nadoknadi susjedni zubi se naginju u prazan prostor, dok zubi iz suprotne čeljusti izrastaju u taj prazni prostor. Sve to izaziva disharmoniju koja ima za posljedicu parodontnu bolest, karijes, daljnji gubitak zubi, problemi sa čeljusnim zglobom..... Mostovi poboljšavaju i ispravljaju zagriz, popravljaju mogućnost žvakanja i govora, a pridonose i puno ljepšem izgledu. Ne samo da se "ne vidi rupa", nego spriječavaju nastanak bora na licu koje nastaju zbog kolapsa struktura lica.

Mostova ima više vrsta, a najpogodniji bi trebao odrediti sam stomatolog, jer osim cijene i estetike svojstva izabranog mosta bi trebala biti takva da se što bolje uklope u organizam kao cjelinu.


Most će pokrivati bataljak
zuba i prazninu između


Estetika porculanskih
mostova je izvrsna


Kako se mostovi rade?

U prvoj posjeti se zubi koji će nositi most moraju pripremiti tako da se odstrani karijes, i izbruse kao za običnu krunicu. Naprave se otisci, prema kojim se napravi kostur mosta od metala. Zatim se, nakon probe metala i odabira boje, pravi završni most. Obično je potrebno oko tjedan dana da se sve to napravi, ovisno o tipu mosta. Ponekad se to vrijeme još i produži, jer je neka situacija u ustima kompliciranija ili je odabir boje teži.

Kako se održavaju mostovi?

Najvažnija je odlična i rigorozna higijena! Perite zube, četkajte sa interdentalnom četkicom i redovito idite na kontrole kod stomatologa. Ako se ljepljive naslage pune bakterija ne kontroliraju brzo si okolno meso i zubi koji drže most se razbole. Mostovi nemaju mogućnost samočišćenja kao što imaju dobro posloženi prirodni zubi. Dobrom higijenom mostovi mogu dobro služiti dugi niz godina.

SAVJETI I UPOZORENJA
 • Period privikavanja - prvih dana nakon cementiranja, most se može osjećati kao da je prevelik ili da nije dobro "sjeo". To je posljedica prilagodbe zubi u tom području na povećane žvačne sile nad njima samima kao i u prostoru između njih- gdje je bio prazan prostor.

 • Preventiva - da bi most što dulje trajao i da bi se spriječio karijes i propadanje parodontnih tkiva, držite se sljedećih savjeta:

  • Nakon jela i prije spavanja perite oko mosta mekom četkicom, a posebno područje gdje rub mosta ili krunice dodiruje zubno meso

  • Upotrebljavajte zubni konac svaki dan. Očistite i područje ispod mosta. Ako ne možete kontrolirati nakupljanje hrane i plaka zubi i zubno meso će brzo razviti upalu.

  • Water Pik™ se može koristiti s vodicom za ispiranje usta ( pazite da ne sadrži alkohol)

  • Ispiranje fluoridiranim otopinama prije spavanja je isto vrlo učinkovito. Pazite da je ne gutate i nemojte jesti ni piti ništa poslije toga barem pola sata

  • Upotrebljavajte interdentalnu četkicu nakon svakog obroka

 • Žvakanje - ne jedite tvrdu hranu 24 sata nakon cementiranja mosta jer cement mora do kraja stvrdnuti da bi imao svoja optimalna svojstva. Također, izbjegavajte međuobroke, a pogotovo one šećerne. Nakon njih barem isperite usta vodom.

 • Osjetljivost - ne zabrinjavajte se oko blage osjetljivosti na toplu ili hladnu hranu. To će postupno nestajati tijekom nekoliko tjedana, rijetko duže od toga.

 • Stomatolog - na redovnim polugodišnjim pregledima mogu se primijetiti problemi u svojim ranim fazama kad ih je lako riješiti. Najčešća je pogreška prekasno doći na kontrolu kad ne preostaje ništa drugo nego cijeli rad ponoviti.

 • Problemi - ako primijetite neke od ovih simptoma stomatologu se javite odmah
  • nakon nekoliko dana nakon cementiranja prvo zagrizate na krunicu pa onda na ostale zube
  • osjećaj klimanja mosta ili odvajanja od zuba
  • lom materijala
  • jaka osjetljivost na slatko ili toplo
  • neugodan miris ili okus na mjestu mosta
  • osjetljivost zubi na pritisak, natečenost